Skip to content
MOQ 20 | Free shipping | 3-6 working days delivery in EU 📦 - Review score of 4.6 out of 5
MOQ 20 | Free shipping | 3-6 working days delivery in EU 📦 - Review score of 4.6 out of 5
Duurzaam shoppen doe je zo: 7 tips - RefreshedApples

Duurzaam shoppen doe je zo: 7 tips

Nu de decembermaand voor de deur staat, is heel Nederland op zoek naar cadeaus. Daarbij vliegen de Black Friday kortingen je om de oren. Dus de verleiding om te kopen is nóg groter. Hoe weersta je al die reclame en voorkom je onnodige, maar vooral niet duurzame aankopen? Want de impact van de massaconsumptie op onze aarde en het klimaat is enorm. Wij hebben 7 tips voor je op een rij gezet hoe je verantwoord kunt shoppen. Onze favoriet? Ga op Groen en plant een boom via ons. Want zo maken we van Black Friday samen Green Friday!

1. Bestel alleen wat je écht nodig hebt

Spullen of kleren voor bepaalde gelegenheden kun je vaak ook lenen, ruilen of krijgen uit je omgeving. Daarnaast is het belangrijk om impulsaankopen te vermijden. Dit kun je doen door een product een aantal dagen in je online winkelmandje te laten zitten. Zo geef je jezelf bedenktijd en kun je na een paar dagen bepalen of je het product écht nodig hebt.

2. Verminder de kans op een miskoop

Bij grote webshops wordt ongeveer 50% teruggestuurd. Er is dan dus sprake van dubbel transport. De reden voor retour is vaak dat het product niet voldoet aan de verwachtingen. Je kunt dit risico verkleinen door aandachtig de beschrijving van elk product te lezen, eventuele vragen te mailen naar de klantenservice en goed te kijken naar foto’s, reviews en beoordelingen van het product.

3. Kies voor duurzame labels

Bij online winkelen gaat het er niet alleen om hóé je shopt, maar ook wát je shopt. Kies daarom bewust voor duurzame labels die milieuvriendelijk produceren en dus geen schadelijke materialen gebruiken. Door op zoek te gaan naar keurmerken op labels weet je zeker dat jouw kledingstuk geen schade heeft veroorzaakt aan het milieu. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

4. Overweeg een tweedehands aankoop

Ga op zoek naar tweedehands spullen of kleding, via Marktplaats, een rommelmarkt of kringloopwinkel. Je verlengt de levensduur van spullen en bespaart daarmee een enorme hoeveelheid grondstoffen, energie en afval. Als het gaat om elektronica kun je ook kiezen voor een ‘refurbished’ apparaat. Deze apparaten krijgen een nieuw leven dankzij een opknapbeurt.

5. Voorkom onnodige kilometers van transportritten

De transport die nodig is om onze pakketjes af te leveren is belastend voor het milieu. Haal middelgrote pakketten daarom het liefst lopend of met de fiets af bij een afhaalpunt of in de winkel. Kies je voor thuisbezorging? Zorg dan dat er iemand thuis is om je pakketje in ontvangst te nemen. Daarnaast is het belangrijk om spoedbestellingen te voorkomen. En nog een laatste tip: bundel je aankopen bij één aanbieder.

6. Koop lokaal

Koop je producten, zoals groente en fruit, zoveel mogelijk lokaal. Daarmee voorkom je CO2-uitstoot van het transport én steun je lokale ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld naar een (biologische) boer bij jou in de buurt gaan of een streekmarkt met verse producten van het seizoen bezoeken.

7. Geef iets terug aan de aarde en plant een boom!

Laat zien dat jij kiest voor Green Friday in plaats van Black Friday en plant een boom. Na donatie ontvang je van ons een certificaat met het statement ‘Ik ga op Groen’ die je kan delen op social media. Op deze manier kun je ook anderen inspireren om van Black Friday, Green Friday te maken!    

Source: Trees for all

https://treesforall.nl/duurzaam-shoppen-doe-je-zo-7-tips/

Previous article Apple’s Chip Shortage Set to Continue (But There’s a Solution)
Next article Apple Self Service Is Finally Introduced And It’s About Time

Receiving our last updates?